W sezonie jesienno-zimowym bardzo łatwo się przeziębić. Nie powinniśmy bagatelizować pierwszych symptomów choroby – jest to najlepszy moment, aby sięgnąć po lek. Zapewne wielu z Was pamięta, jak babcia przygotowywała wtedy mleko z miodem i czosnkiem. Dziś na rynku dostępnych jest wiele gotowych leków, jednak trzeba dodać, iż stara receptura jest jedną z najlepszych i sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie. Warto po nią sięgnąć kiedy przemarzliśmy lub czujemy się osłabieni.
Mleko z miodem, masłem i czosnkiem wzmacnia odporność, rozgrzewa i łagodzi ból gardła. Czosnek to naturalny „antybiotyk” – dzięki zawartości allicyny zabija bakterie i wirusy. Podobne właściwości posiada miód.
Przepis:
Składniki: 2 ząbki czosnku, szklanka mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka miodu
Wykonanie: Mleko podgrzewamy do maksymalnie 40 stopni (przy wyższej temperaturze miód i czosnek stracą swoje najlepsze właściwości). Następnie przelewamy do szklanki, dodajemy wyciśnięte lub drobno pokrojone dwa ząbki czosnku, łyżeczkę masła oraz łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak sporządzoną miksturę powinniśmy pić dwa razy dziennie.
Pamiętajmy, że nigdy nie można bagatelizować choroby! Jeśli nasz stan się nie poprawia, powinniśmy skonsultować się z lekarzem.
W 2008 roku założyłam NaLudowo.pl, ponieważ kocham kulturę ludową i wszystko co z nią związane. Najbardziej interesuje mnie etnodizajn oraz zmiany zachodzące w sztuce ludowej.
Tags: medycyna ludowa