Łemkowie to grupa etniczna górali karpackich zamieszkująca do roku 1947 obszary wzdłuż głównej linii Karpat Wschodnich – po stronie polskiej był to Beskid Niski oraz częściowo Beskid Sądecki. Zajmowali się głównie hodowlą owiec i uprawą roli. Łemkowie żyli bardzo skromnie – ich jedzenie było bardzo proste, mięso jadano od święta.
Do tradycyjnych łemkowskich potraw zaliczyć należy:
Hałuszki – kluseczki z odcedzonych tartych ziemniaków z jajkiem wrzucane na wrzątek, a podawane z mlekiem, masłem i cebulką.
Przepis:
1 jajko
4 ziemniaki surowe
4 ziemniaki ugotowane
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g wędzonej słoniny
sól
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę a surowe zetrzeć na tarce. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną i sól.
Wyrobić gładkie ciasto.
Słoninę pokroić w kosteczkę i stopić. Zagotować osoloną wodę.
Formować kluseczki rękoma, lub nabierać ciasto łyżką i kłaść na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, wykładać je na talerz.
Polać smalcem z cebulką.
Tertianyky – rodzaj placków ziemniaczanych na liściu kapusty.
Zamiszka – popularne danie na śniadanie, czyli po łemkowsku obid.
Przepis:
2 litry mleka
6 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
sól
Na gotujące się mleko, wylewać połączoną z zimną wodą mąkę. Posolić, dobrze wymieszać i gotować około 10 minut na wolnym ogniu – ciągle mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Mamałyga jest gotowa, gdy w czasie mieszania odstaje od dna naczynia. Podajemy ją z ciepłym mlekiem lub roztopionym masłem.
Mastyło:
Ze skrobi pozostałej po odcedzeniu startych ziemniaków odlać wodę a pozostawić krochmal (ziemniaków nie wykorzystujemy – zapewne mastyło powstawało przy okazji). Z litra mleka odlać kubek i roztrzepać trzepaczką z krochmalem. Resztę mleka zagotować i wlać do niego resztę składników i gotować około 5 minut.
Mastyło używano do smarowania chleba.
Pancaky:
Przepis:
2 szklanki kaszy jęczmiennej,
2 litry mleka,
pół łyżki soli,
Wykonanie: 2 szklanki jęczmiennych krup przemyć, wsypać do 1-2 litrów mleka, i gotować. Dodać masło, sól, (można cukier do smaku). Gotować przy wolnym kipieniu bez pokrywki, niemal do zagęszczenia. Później naczynie nakryć pokrywką i gotować. (dobrze jest postawić do dogotowania w piecu).
Przepisy pochodzą ze strony: www.beskid-niski.pl
Źródło zdjęcia:
krytykakulinarna.com/karczma-lemkowyna-cisna
Tags: kuchnia