Zdobienie:
Ryt – rysowanie deszczułką, grzebieniem lub radełkiem na powierzchni wilgotnego jeszcze naczynia motywów dekoracyjnych o układzie poziomym i pionowo podkreślających ksztłt brzuśca.
Stempelkowe dekoracje – o drobnych ornamentach roślinnych cechują garncarzy z Chałupek (Kieleckie). Rytmiczne układy z kresek prostych, falistych i jodełek.
Nalepianie – na mokrą powierzchnię naczynia nalepiane są wykonane oddzielnie elementy dekoracyjne: wałeczki, proste i ślimacznikowo skręcane kwiaty, kiście winogron.
Gładzenie – podsuszone naszynie szlifuje się krzemieniem, kostką celem osiągnięcia gładkiej powierzchni linii, które po wypaleniu odbijają światło. Dominującymi wzorami są wachlarzowate palmety, spirale i meandryczne linie, rytmiczne układy pasów.
Malowanie – nazywane przez malarzy pisaniem. Nadawanie naczyniom barw może się odbywać dwojako. Surowe naczynia mogą być barwione na całej powierzchni polewą, wzór może być malowany bezpośrednio na glinie. Druga metoda wzbogacająca dekoracyjność naczyń polega na malowaniu pędzlem, lejkiem z rogu lub palcem. Malowanie często powierzano kobietom.
Bibliografia:
A. Mironiuk – Nikolska, Polska Sztuka Ludowa, Warszawa 2010
XI Międzynarodowy Festiwal Koronki Klockowej Bobowa 2010 6-10 października 2010 r |